Ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες αποτελούν διατεταμένες επιφανειακές φλέβες. Λόγω της θέσης τους ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα, οι ευρυαγγείες αποτελούν αισθητικό πρόβλημα, ιδίως όταν βρίσκονται στο πρόσωπο.

Οι ευρυαγγείες συνδέονται με γονιδιακή προδιάθεση, ορμονικές διαταραχές, εγκυμοσύνη, παχυσαρκία, παρατεταμένη ορθοστασία και η έκθεση στον ήλιο.

Ενίοτε οι ευρυαγγείες των κάτω άκρων συνυπάρχουν με άλλες φλεβικές παθήσεις όπως η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από αισθητικό πρόβλημα οι ευρυαγγείες είναι αποτέλεσμα και της δυσλειτουργίας του φλεβικού δικτύου.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν αίσθημα κνησμού (φαγούρα) και νυγμού (τσιμπήματα), αιμωδία (μούδιασμα) και σπάνια άλγος (πόνο). Ενίοτε υπάρχει και οίδημα (πρήξιμο).

Η διάγνωση των ευρυαγγειών γίνεται συνήθως δια γυμνού οφθαλμού κατά την διάρκεια της κλινικής εξέτασης. Με την χρήση ειδικής λάμπας VeinLite LEDX αναγνωρίζονται τα αγγεία που τροφοδοτούν τις ευρυαγγείες, τα οποία βρίσκονται βαθύτερα μέσα ή κάτω από το δέρμα. Με έγχρωμο υπέρηχο DUPLEX (κοινώς ονομαζόμενο triplex) φλεβών επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ή η απουσία φλεβικής ανεπάρκειας.

Εφόσον δεν συνυπάρχουν άλλες παθήσεις, η θεραπεία των ευρυαγγειών επιτυγχάνεται μέσω...

  • σκληροθεραπείας

  • ραδιοσυχνοτήτων

  • IPL

Στην περίπτωση συνύπαρξης άλλου προβλήματος, η θεραπεία πρέπει να στοχεύει παράλληλα και στο υποκείμενο νόσημα.